Boende


Boende

Medlemsengagemang och eget ansvar

Att bo i Brf Väderkvarnen ska vara trevligt för alla. Vi visar respekt och förvaltar vårt hus efter bästa förmåga. Styrelsen vill även betona vikten av att alla boende tar eget ansvar för att hålla ordning i huset.


Vi äger husen tillsammans och det är vi själva som behöver ta ansvar för att allting fungerar. Det vi inte själva gör blir antingen inte gjort eller så behöver vi köpa tjänster. Styrelsen välkomnar därför alla medlemmar att bidra, både i stort och smått!



Trivsel- och ordningsregler

För allas trivsel finns ordnings-/trivselregler fastställda.


Trivsel- och ordningsregler


En uppdaterad version av trivsel- och ordningsreglerna faststäldes i april 2016, varefter vissa mindre revideringar har skett.



Andrahandsuthyrning

Upplåtelse/uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Detta gäller även när andrahandsupplåtelsen sker inom familjen. Lägenhetsinnehavaren ska ha skäl till att upplåta sin bostad i andra hand.


Begäran om godkännande ska skickas till ordförande via e-post eller läggas i ordförandes brevlåda. Ansökan hittar du här (PDF)


För att andrahandsupplåtelse ska vara möjligt krävs att din ansökan är godkänd innan du gör något mer. Se till att vara ute i god tid då det blir en viss behandlingstid för varje ärende.


Se även information nedan under ”Lägenhetsdörrar”.



Lägenhetsdörrar (ytterdörrar)

I slutet av 2015 byttes samtliga lägenhetsdörrar till nya säkerhetsdörrar. För att behålla ett fint och enhetligt utseende i trapphuset samt förlänga dörrarnas livslängd gäller ett antal regler för lägenhetsdörrarna.


Ingen åverkan eller förändring får göras på dörrarnas utsida. Det är t.ex. inte tillåtet att sätta upp egna skyltar eller lappar, göra hål i, spika, måla eller tejpa på dörren. Reglerna omfattar även brevinkast, foder, lister, etc.


Skyltar

I samband med överlåtelser och upplåtelser av lägenheter tillser föreningen att ny namnskylt kommer upp på dörren. Föreningen administrerar även byte av skylt i samband med namnbyten etc. men i dessa fall står bostadsrättshavaren för kostnaden.


Den namnskylt som skall användas är en mässingsskylt av modell ”Stockholm”. Typsnitt skall vara ”Century Schoolbook”. All text skrivs med versaler. Storlek på skylten skall vara 155 x 45 mm och befintliga skruvhål måste användas (även skruvar återanvänds alt byts mot nya likadana som tidigare). Ett efternamn skrivs per rad.


Skylt för ”Ej reklam” tillhandahålls av föreningen.


Föreningen kan vid behov även ordna skylt med företagsnamn.


Vid andrahandsuthyrning ser styrelsen till att märka upp dörren med nya namn. Det är inte tillåtet att fästa egna tillfälliga lappar eller skyltar på lägenhetsdörren. Det är alltid bostadsrättshavarens namn som ska stå på mässingsskylten.


Andra skyltar – utöver de ovan angivna – är ej tillåtna.


Julkrans och liknande utsmyckning

Eventuell utsmyckning i form av t.ex. julkrans fästs m.h.a. häftstift på dörrens ovansida; inget får fästas på dörrens utsida.



Garaget

Det finns ett garage i huset med 6 platser, varav 4 är bilplatser och 2 är mc platser.


  • Garageplatserna hyrs enbart ut till föreningens medlemmar.
  • Uthyrning i andra hand av garageplatser är inte tillåten (detta avser även andrahandsuthyrning till andra medlemmar i föreningen).
  • Utlåning av garageplats under längre tid (mer än enstaka vecka/veckor) jämställs med uthyrning i andra hand. Se punkt ovan.


Se vidare i ordningsreglena under rubrken "Garage" för ytterligare detaljer.


Separat kö finns till garageplatserna. Här finns aktuell garagekö.


Följande principer tillämpas för garagekön:

  • Vid ej antaget erbjudande av garageplats så ställs man sist i kön.
  • Köplatsen är knuten till medlemskapet (ej till lägenheten). Enbart medlemmar kan stå i kön.



Sophantering

Det är viktigt att alla i huset följer föreningens regler för sophanteringen. Detta såväl för ordningen och trivseln i huset som för att hålla kostnaderna nere .


Föreningens soprum finns höger om entrén till Tyskbagargatan 14.

Elektronisk nyckelbricka krävs för att komma in i soprummet.

Nödutgången från lokalen får inte blockeras med sopor eller sopkärl.


I soprummet finns en ozonmaskin för att förbättra luften. Observera att man inte får vistas mer än max 15 min/dag i soprummet. Se mera info på Denna sida.


Regler och anvisningar för sophanteringen

  • Enbart hushållsavfall, enligt de anvisningar som anges nedan, får kastas i soprummet.

Inget annat får lämnas eller förvaras i soprummet


  • Komposterbart matavfall ska sorteras ut i speciella papperspåsar. Dessa läggs sedan i de bruna mindre kärlen i soprummet. Stockholms stads angivelser för utsorteringen måste följas. Vad som räknas som matavfall kan läsas på denna sida.

(se även informationen i soprummet)

Enbart de specialanpassade matavfallspåsarna som finns att hämta i soprummet får användas. Det får absolut INTE förekomma någon plast i kärlen för matavfall.


  • Hushållsavfall som ej kan sorteras ut läggs i de gröna kärlen.

Se till att knyta ihop respektive påse ordentligt


  • Glas, plast, metall, kartong, papper, tidningar, och batterier ska sorteras ut och lämnas vid återvinningsstationen på Östermalmsgatan vid infarten till Östra Reals parkering. Observera att sådant som kan lämnas vid återvinningsstationen INTE får slängas i soprummet..


  • Grovsopor och elavfall bortforslas av föreningen en till två gånger per år. Sannolikt i samband med föreningens städdagar. Information om datum och rutiner för detta meddelas i god tid inför respektive hämtning. Fram till dess föreningen ordnar bortforsling ska avfallet förvaras i eget utrymme så som respektive källarförråd eller forslas bort av dig som boende.

Det är absolut förbjudet att ställa det i soprummet, källargångarna, trapphusen eller i garaget.



Stockholms stad har återvinningsstationer där man året runt kan lämna grovsopor. Se information om dessa via denna länk.


Generellt gäller att alla avvikelser från föreningens regler och rutiner för sophanteringen medför onödigt merabete för styrelsen och i många fall även extra kostnader för föreningen i de fall kostnaden inte kan debiteras till någon ansvarig.


Kontakta gärna styrelsen vid frågor om sophanteringen



Skötesansvar och ombyggnader

Att äga en bostadsrätt innebär att man enskilt ansvarar för sin lägenhet samtidigt som man tillsammans med övriga medlemmar i föreningen ansvarar för gemensamma utrymmen och funktioner. Vatten och avloppsstammar, ventilation, el-stammar, vattenburen värme, hissar och utrymmen såsom trapphus, gård m.m. samt husets yttre skal sköts i föreningens regi.


  • Mindre förändringar får göras i lägenheten utan styrelsens tillstånd. Du får t.ex. lägga nytt golv, sätta upp nya skåp eller byta vitvaror i köket.


  • Mer omfattande förändringar kräver styrelsens tillstånd, t.ex. om du vill ta ner en vägg eller dra nya ledningar i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång!


Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när du utför bullerstörande arbeten i lägenheten.


Se vidare i ordningsreglena under rubriken "Förändringar i lägenheten" för ytterligare detaljer.



Tv- och bredband m.m.

Alla lägenheter i huset är utrustade med Internetanslutning via fiber.
Hastigheten är 1000/1000Mbit till varje lägenhet. Trådlös router ingår.
Bredbandstjänst levereras via Bahnhof och ingår i månadsavgiften.
Via digitala nätet kan även TV-tjänst beställas av Sappa.

Com Hem-TV finns också för närvarande, basutbudet med TV-kanaler ingår i månadsavgiften.

I månadsavgiften ingår även värme, varmvatten och sophämtning.
Lägenhetsel betalas separat av respektive lägenhetsinnehavare.